DARDANEL

Köy enstitülerinin 84. Kuruluş yıldönümü

Özel Haber (Haber Merkezi) - | 17.04.2024 - 15:50, Güncelleme: 17.04.2024 - 17:59
 

Köy enstitülerinin 84. Kuruluş yıldönümü

17 Nisan 1940 yılında bin yıllık karanlığı aydınlatmak, köyle şehir arasındaki korkunç uçurumu ortadan kaldırmak için kurulan dünyada benzersiz örnek eğitim kurumları Köy Enstitüleri 84 yaşına bastı.
Cumhuriyet devrimlerinin en kıymetlilerinden, dünyanın en özgün eğitim projesi olan Köy Enstitüleri’nin 84. Kuruluş Yıl Dönümü Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğince düzenlenen törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende Yeni kuşak Köy Enstitülüleri Derneği tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törene Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, Merkez İlçe Başkanı Can Ergun, Çanakkale Belediyesi CHP’li meclis üyeleri ve STK temsilcileri ile öğretmenler katıldı. Törende konuşan Fikirtepe Köy Enstitüsü mezunu Mehmet Taşkın; Köy Enstitülerinin önemini vurguladı. “Köy Enstitüleri eğer ki dursaydı, Türkiye’de de dünyada da büyük değişiklikler olurdu. Birleşmiş Milletler bir çok ülkeye tavsiyelerde bulunmuştur. Bazı ülkeler bunları uyguladılar.”      Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir, ise Genel Merkez ve Şubeler adına yaptığı açıklamada: Köy Enstitülerinin UNESCO tarafında önerilen örnek bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti. “Yüzyıllık Cumhuriyet’imizin büyük ütopyasıdır köy enstitüleri. 1930’lu yıllarda eğitmen kursları ile başalayan devrimci bir uygarlaşma ve özgürleşme destanının adıydı. Köy enstitüleri bin yıllık karanlığı aydınlatmak, köy ve şehir arasında kurulan uçurumu kaldırmak için kurulan özgür eğitim kurumlarıydı. Dünyada eşi benzeri yoktu Gelişmekte olan ülkelere UNESCO tarafından önerilen örnek eğitim kurumlarıydı.”     Cumhuriyet Meydanındaki Tören; Toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. HABER: HÜLYA ESEN  
17 Nisan 1940 yılında bin yıllık karanlığı aydınlatmak, köyle şehir arasındaki korkunç uçurumu ortadan kaldırmak için kurulan dünyada benzersiz örnek eğitim kurumları Köy Enstitüleri 84 yaşına bastı.

Cumhuriyet devrimlerinin en kıymetlilerinden, dünyanın en özgün eğitim projesi olan Köy Enstitüleri’nin 84. Kuruluş Yıl Dönümü Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğince düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende Yeni kuşak Köy Enstitülüleri Derneği tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.

 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törene Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, Merkez İlçe Başkanı Can Ergun, Çanakkale Belediyesi CHP’li meclis üyeleri ve STK temsilcileri ile öğretmenler katıldı.

Törende konuşan Fikirtepe Köy Enstitüsü mezunu Mehmet Taşkın; Köy Enstitülerinin önemini vurguladı.

Köy Enstitüleri eğer ki dursaydı, Türkiye’de de dünyada da büyük değişiklikler olurdu. Birleşmiş Milletler bir çok ülkeye tavsiyelerde bulunmuştur. Bazı ülkeler bunları uyguladılar.”     

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir, ise Genel Merkez ve Şubeler adına yaptığı açıklamada: Köy Enstitülerinin UNESCO tarafında önerilen örnek bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti.

“Yüzyıllık Cumhuriyet’imizin büyük ütopyasıdır köy enstitüleri. 1930’lu yıllarda eğitmen kursları ile başalayan devrimci bir uygarlaşma ve özgürleşme destanının adıydı. Köy enstitüleri bin yıllık karanlığı aydınlatmak, köy ve şehir arasında kurulan uçurumu kaldırmak için kurulan özgür eğitim kurumlarıydı. Dünyada eşi benzeri yoktu Gelişmekte olan ülkelere UNESCO tarafından önerilen örnek eğitim kurumlarıydı.”    

Cumhuriyet Meydanındaki Tören; Toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

HABER: HÜLYA ESEN

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.