DARDANEL

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Özel Haber (Haber Merkezi) - | 08.04.2024 - 13:18, Güncelleme: 08.04.2024 - 16:36
 

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Uzun bir oruç süresinden sonra bayramda eski beslenme alışkanlıklarına dönmek bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Beslenme ve diyet uzmanı begüm kuran; ramazan bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
Uzun bir Oruç döneminin ardından zengin bayram sofraları geleneğimizin bir parçası. Ancak uzun süre oruç tuttuktan sonra bayramın tadını zengin ve renkli sofralarla çıkarmak bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İkram edilen tatlıları ve hamur işi gıdaları kontrolsüzce tüketmek; halsizlik, yorgunluk, kilo artışı ve özellikle kabızlık gibi mide-bağırsak problemlerine yol açıyor. Oruç sonrası normal beslenme düzenine geçiş nasıl olmalı? Ramazan Bayramı'nda Nasıl Beslenmeliyiz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, Ramazan bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu:  ‘’ Uzun süreli bir açlıktan çıktık. Bedenlerimiz iki çeşit tepki gösterebiliyor. Birincisi 2 öğün beslenmeye alışmış olabiliriz. Yani hem sabah hem akşam beslenmesine. İkincisi de çok fazla karbonhidrat ihtiyacı hissetmiş olabiliriz. Çok fazla sık yeme ihtiyacı bedenimizin bir belirtisi olabilir. Burada iki farkı strateji uygulamak durumundayız. Birincisi vücudumuz hiçbir şekilde kıtlıktan çıkmış gibi davranmadan sabah ve akşam tüketerek, sadece aralarda ayran soda, kahve gibi kan şekerini çok fazla yükseltmeyen içecekler, bitki çayları tüketerek günü geçirebiliriz. Evden çıkmadan önce mutlaka bir meyve yememiz gerekiyor ki gittiğimiz yerlerdeki ikramlardan sadece bir çatal alabilelim diye. Ağırlıklı olarak hem kendimiz bize gelen misafirlerimi için hem de gittiğimi yerlerde sütlü tatlıları sütlaç, kazandibi, yalancı tavuk göğsü olabilir bunları tercih etmeye çalışmalıyız. Ya da proteinli tatlıları seçebiliriz. Yoğurtlu, peynirli tatlılar olabilir. Oruç tutulan süre boyunca dinlenmeye geçmiş sindirim sistemi bayram sabahı; kızartmalar, hamur işleri, salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünler, fazla tuz ve şeker içeren kahvaltılıklar ile yorulmaması gerekiyor. Bayram sabahının ilk öğünü nasıl olmalıdır? Bunun dışında mutlaka kahvaltıyı çok güzel ve doyurucu yapmamız gerekiyor. Sindirimin tamamlanabilmesi için öncelikle pancarla kahvaltıya başlıyoruz. Yumurta, keçi veya koyun peyniri bununla beraber bol yeşillikler, közlenmiş kapya biber, çörek otu keten tohumu, çok sayıda zeytin bunları mutlaka tüketerek karnımızı, hücrelerimizi doyurmamız gerekiyor. Evden çıkarken ağzımız küçük bir porsiyon meyve atıyoruz ve ziyaretlerimize öyle başlıyoruz.  Akşam döndüğümüzde bir küçük yoğurt yiyerek ve yatmadan bir iki saat kefir veya yarım yağlı süt içerek kan şekerimizi insülin direncimizi dengede tutmaya çalışıyoruz. Birde iki öğünlü beslenme sitilini anlatacak olursak, evden çıkmaya yakın bir saatte kahvaltı yapmayı öneriyoruz. İlaç kullananlar ise omega3 zengini besinlerle küçük bir porsiyon tüketerek ilaç kullanabilirler. Ana kahvaltıyı ise öğle saatlerinde evden çıkmaya yakın yapabilirler.   AĞIR ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR Bayram ikramlarında ağır şerbetli ve hamur tatlılar yerine proteinli ve hafif tatlıların tercih edilmesini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, YANINIZDA TARÇIN TAŞIYIN “Tarçınlı bir bitki çayını eksik etmemeliyiz. Tarçını ya suda haşlayıp demleyerek yada tarçınlı bir yeşil çay içerek mutlaka yanımızda taşımalıyız.  Bir tatlı yediğinizde yanında mutlaka tarçınlı bir bitki çayı içilmelidir. Gün içerisinde bu bizim insülin direncimizi tetiklemesin ve devamlı şekerli gıdalar yemeye ihtiyaç duymamamız için. Bu şekilde bir beslenme planını bayram boyunca devam ettirmeliyiz.’’ Dedi.     HABER: HÜLYA ESEN  
Uzun bir oruç süresinden sonra bayramda eski beslenme alışkanlıklarına dönmek bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Beslenme ve diyet uzmanı begüm kuran; ramazan bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Uzun bir Oruç döneminin ardından zengin bayram sofraları geleneğimizin bir parçası.

Ancak uzun süre oruç tuttuktan sonra bayramın tadını zengin ve renkli sofralarla çıkarmak bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

İkram edilen tatlıları ve hamur işi gıdaları kontrolsüzce tüketmek; halsizlik, yorgunluk, kilo artışı ve özellikle kabızlık gibi mide-bağırsak problemlerine yol açıyor.

Oruç sonrası normal beslenme düzenine geçiş nasıl olmalı?

Ramazan Bayramı'nda Nasıl Beslenmeliyiz?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, Ramazan bayramı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu:  ‘’ Uzun süreli bir açlıktan çıktık. Bedenlerimiz iki çeşit tepki gösterebiliyor. Birincisi 2 öğün beslenmeye alışmış olabiliriz. Yani hem sabah hem akşam beslenmesine. İkincisi de çok fazla karbonhidrat ihtiyacı hissetmiş olabiliriz. Çok fazla sık yeme ihtiyacı bedenimizin bir belirtisi olabilir. Burada iki farkı strateji uygulamak durumundayız. Birincisi vücudumuz hiçbir şekilde kıtlıktan çıkmış gibi davranmadan sabah ve akşam tüketerek, sadece aralarda ayran soda, kahve gibi kan şekerini çok fazla yükseltmeyen içecekler, bitki çayları tüketerek günü geçirebiliriz. Evden çıkmadan önce mutlaka bir meyve yememiz gerekiyor ki gittiğimiz yerlerdeki ikramlardan sadece bir çatal alabilelim diye. Ağırlıklı olarak hem kendimiz bize gelen misafirlerimi için hem de gittiğimi yerlerde sütlü tatlıları sütlaç, kazandibi, yalancı tavuk göğsü olabilir bunları tercih etmeye çalışmalıyız. Ya da proteinli tatlıları seçebiliriz. Yoğurtlu, peynirli tatlılar olabilir.

Oruç tutulan süre boyunca dinlenmeye geçmiş sindirim sistemi bayram sabahı; kızartmalar, hamur işleri, salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünler, fazla tuz ve şeker içeren kahvaltılıklar ile yorulmaması gerekiyor.

Bayram sabahının ilk öğünü nasıl olmalıdır?

Bunun dışında mutlaka kahvaltıyı çok güzel ve doyurucu yapmamız gerekiyor. Sindirimin tamamlanabilmesi için öncelikle pancarla kahvaltıya başlıyoruz. Yumurta, keçi veya koyun peyniri bununla beraber bol yeşillikler, közlenmiş kapya biber, çörek otu keten tohumu, çok sayıda zeytin bunları mutlaka tüketerek karnımızı, hücrelerimizi doyurmamız gerekiyor. Evden çıkarken ağzımız küçük bir porsiyon meyve atıyoruz ve ziyaretlerimize öyle başlıyoruz.  Akşam döndüğümüzde bir küçük yoğurt yiyerek ve yatmadan bir iki saat kefir veya yarım yağlı süt içerek kan şekerimizi insülin direncimizi dengede tutmaya çalışıyoruz.

Birde iki öğünlü beslenme sitilini anlatacak olursak, evden çıkmaya yakın bir saatte kahvaltı yapmayı öneriyoruz. İlaç kullananlar ise omega3 zengini besinlerle küçük bir porsiyon tüketerek ilaç kullanabilirler. Ana kahvaltıyı ise öğle saatlerinde evden çıkmaya yakın yapabilirler.

 

AĞIR ŞERBETLİ TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR

Bayram ikramlarında ağır şerbetli ve hamur tatlılar yerine proteinli ve hafif tatlıların tercih edilmesini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran,

YANINIZDA TARÇIN TAŞIYIN

“Tarçınlı bir bitki çayını eksik etmemeliyiz. Tarçını ya suda haşlayıp demleyerek yada tarçınlı bir yeşil çay içerek mutlaka yanımızda taşımalıyız.  Bir tatlı yediğinizde yanında mutlaka tarçınlı bir bitki çayı içilmelidir. Gün içerisinde bu bizim insülin direncimizi tetiklemesin ve devamlı şekerli gıdalar yemeye ihtiyaç duymamamız için. Bu şekilde bir beslenme planını bayram boyunca devam ettirmeliyiz.’’ Dedi.

 

 

HABER: HÜLYA ESEN

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.