DARDANEL LOVEMARKS

Umami: Beşinci Tat ve Lezzet Tehlikesi!

Özel Haber (Haber Bülteni) - | 18.12.2024 - 14:40, Güncelleme: 18.12.2024 - 15:25
 

Umami: Beşinci Tat ve Lezzet Tehlikesi!

Cipsler ve abur cuburların lezzetinin sırrı nedir? Hamburger ve işlenmiş etler vazgeçilmeziniz mi?
Sosyal medyada sık sık lezzetli yemeklerin nasıl yapıldığı, nasıl iştahla yendiğini görüyoruz. Karşımıza çıkan videolarda iştahımız kabarıyor. Özellikle mekanlar ve restoranlarda iştahla yenen yiyecekler her zaman güvenli mi? Damağımızda acı, tatlı ekşi tatlar baskın şekilde hissedilir ve bu tatların birleşimi damağımızda adeta lezzet şöleni yaşatır. Peki nedir bunun sebebi? İşte bunun adı Umami! Bugün, tatlı, ekşi, acı ve tuzlu dışında beşinci bir tat olan umami dilimizi şenlendiriyor. Mono Sodyum Glutamat (MSG), umami tadını artıran kimyasal katkıların başında gelir ve hazır gıdalarda bolca bulunur.   Umami, Japonca "hoşa giden tat" anlamına gelir ve et, balık, peynir gibi glutamat içeren gıdalarda yoğun olarak hissedilir. Kabuklu deniz ürünleri, bazı böcek türleri kalıntıalrı gıdalarda kullanılıyor! Yediğiniz paketli gıdaların içinde karides kabuğu tozları ve böcek kalıntıları yer misiniz? Ama hayatımızın içinde bir çok yerde karşımıza çıkan gıdalarda tatlandırıcı olarak bu tarz tat artırıcı septörlere rastlamamız mümkün.  MSG Zararlı mı? Monosodyum glutamat zararları arasında en bilinen yüksek tansiyona sebebiyet vermesidir. Ayrıca kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir. Bazı çalışmalar, MSG tuzu 'nun obezite, diyabet ve insülin direnci gibi metabolik bozukluklarla da ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bilim insanları 2002'de, umami tat reseptörlerini keşfederek, bunun doğal ve evrensel bir tat olduğunu doğruladılar. Genellikle glutamat içeren gıdalarda bulunan bu tat, özellikle et, balık, domates, peynir gibi ürünlerde yoğun olarak hissedilir   1908'de Japon bilim adamı Ikeda, konbu yosunu ile umami lezzetini keşfetti. 2002 yılında bilim insanları, umami reseptörlerini dilde buldu ve bu lezzetin evrensel olduğunu doğruladılar. Umami, tükürük salgısını artırarak tatları daha belirgin hale getirir ve uzun süreli bir lezzet bırakır. Etkisi kısadır! Umami tadı, güçlü ve net olmalarına rağmen yalnızca birkaç saniye devam eden diğer temel tatlardan farklı olarak çok daha uzun sürelidir: beyin kendini mutluluk hormonlarıyla uyuşturmayı sevdiği için, umami gibi daha kalıcı pembe anlar yaratan duyumları tercih eder MSG ise bazı sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilse de, dünya çapında birçok gıda ürününde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak, doğal umami tadı, evde domates, sarımsak ve baharatlarla elde edilebilir. Hazır gıdalardan uzak durarak daha sağlıklı bir lezzet deneyimi yaşamak mümkün! Doğal ve sağlıklı şekilde elde etmek mümkün mü? Umami tadını evlerde de üretebiliriz. Şeker, domates ve pul biber gibi doğal malzemeler ile ürettiğiniz salça, sarımsaklı yağ ve sarımsaklı, baharatlı tuz karışımlarından elde edebilirisiniz.  Yaptığınız patates yemeklerine, Kırmızı et ve tavuk eti sosları gibi birçok gıda da kullanılarak damaklarınızda “umami”yi yakalayabilirsiniz.  
Cipsler ve abur cuburların lezzetinin sırrı nedir? Hamburger ve işlenmiş etler vazgeçilmeziniz mi?

Sosyal medyada sık sık lezzetli yemeklerin nasıl yapıldığı, nasıl iştahla yendiğini görüyoruz. Karşımıza çıkan videolarda iştahımız kabarıyor. Özellikle mekanlar ve restoranlarda iştahla yenen yiyecekler her zaman güvenli mi?

Damağımızda acı, tatlı ekşi tatlar baskın şekilde hissedilir ve bu tatların birleşimi damağımızda adeta lezzet şöleni yaşatır. Peki nedir bunun sebebi?

İşte bunun adı Umami!

Bugün, tatlı, ekşi, acı ve tuzlu dışında beşinci bir tat olan umami dilimizi şenlendiriyor. Mono Sodyum Glutamat (MSG), umami tadını artıran kimyasal katkıların başında gelir ve hazır gıdalarda bolca bulunur.

 

Umami, Japonca "hoşa giden tat" anlamına gelir ve et, balık, peynir gibi glutamat içeren gıdalarda yoğun olarak hissedilir.

Kabuklu deniz ürünleri, bazı böcek türleri kalıntıalrı gıdalarda kullanılıyor!

Yediğiniz paketli gıdaların içinde karides kabuğu tozları ve böcek kalıntıları yer misiniz? Ama hayatımızın içinde bir çok yerde karşımıza çıkan gıdalarda tatlandırıcı olarak bu tarz tat artırıcı septörlere rastlamamız mümkün. 

MSG Zararlı mı?

Monosodyum glutamat zararları arasında en bilinen yüksek tansiyona sebebiyet vermesidir. Ayrıca kalp hastalıkları ve diğer sağlık sorunları riskini artırabilir. Bazı çalışmalar, MSG tuzu 'nun obezite, diyabet ve insülin direnci gibi metabolik bozukluklarla da ilişkili olabileceğini göstermektedir.

Bilim insanları 2002'de, umami tat reseptörlerini keşfederek, bunun doğal ve evrensel bir tat olduğunu doğruladılar. Genellikle glutamat içeren gıdalarda bulunan bu tat, özellikle et, balık, domates, peynir gibi ürünlerde yoğun olarak hissedilir

 

1908'de Japon bilim adamı Ikeda, konbu yosunu ile umami lezzetini keşfetti. 2002 yılında bilim insanları, umami reseptörlerini dilde buldu ve bu lezzetin evrensel olduğunu doğruladılar. Umami, tükürük salgısını artırarak tatları daha belirgin hale getirir ve uzun süreli bir lezzet bırakır.

Etkisi kısadır!

Umami tadı, güçlü ve net olmalarına rağmen yalnızca birkaç saniye devam eden diğer temel tatlardan farklı olarak çok daha uzun sürelidir: beyin kendini mutluluk hormonlarıyla uyuşturmayı sevdiği için, umami gibi daha kalıcı pembe anlar yaratan duyumları tercih eder

MSG ise bazı sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilse de, dünya çapında birçok gıda ürününde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak, doğal umami tadı, evde domates, sarımsak ve baharatlarla elde edilebilir. Hazır gıdalardan uzak durarak daha sağlıklı bir lezzet deneyimi yaşamak mümkün!

Doğal ve sağlıklı şekilde elde etmek mümkün mü?

Umami tadını evlerde de üretebiliriz. Şeker, domates ve pul biber gibi doğal malzemeler ile ürettiğiniz salça, sarımsaklı yağ ve sarımsaklı, baharatlı tuz karışımlarından elde edebilirisiniz.  Yaptığınız patates yemeklerine, Kırmızı et ve tavuk eti sosları gibi birçok gıda da kullanılarak damaklarınızda “umami”yi yakalayabilirsiniz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.