17 viç SOL
17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

Şimşek açıkladı: Kira artış kısıtlaması kalkıyor

Gündem (Haber Merkezi) - | 21.05.2024 - 14:59, Güncelleme: 21.05.2024 - 17:19
 

Şimşek açıkladı: Kira artış kısıtlaması kalkıyor

Kira artış oranı 11 Haziran 2022 tarihinden bu yana yüzde 25 oranı ile sınırlandırılmıştı. Kira kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte piyasaya olumlu etkilerinin olması bekleniyor.
Geçtiğimiz yılın temmuz ayından itibaren geçerli olan %25 kira zam sınırı normal şartlarda 1 Temmuz günü sonlanacaktı. Düzenlemenin uzatılıp uzatılmayacağı merak edilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek’in kira artışında yüzde 25 sınırına ilişkin, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok" açıklamasında bulundu.Uygulamanın kalkmasının kiralık konutlara nasıl etki edeceği ise merak konusu oldu. Gayrimenkul danışmanı Hasan Alper Akkoca, uygulamanın kalkmasının piyasaya olumlu etkilerinin olacağını belirterek, “Bence olumlu yansıması olacaktır. Kiracı açısından da olumlu yansıyacaktır. Mülk sahipleri açısından da, kiracılar açısından nasıl olumlu yansıyacak? Önümüzdeki süreçte yüzde yirmi beş sınırlandırması olmayacağı için mülk sahipleri bu sefer daha esnek davranacaklar. Yani kirada yüksek beklentiden biraz daha algıları aşağıya düşecektir diye tahmin ediyorum. Çünkü daha önceden ne yapıyorlardı? Zaten yüzde yirmi beşle sınırlı olduğu için yükseltemeyeceklerinden dolayı kirayı en tepeden vermek istiyorlardı. Yani 8-9 bin TL değerindeki 1+1 evi 10 bin Tl bandından verme düşüncesi oluşuyordu. Bu konuda olumlu bir süreç yaşanacaktır diye düşünüyorum.” Dedi. Kira artışlarının yasal sınırı olduğunu ve 12 aylık tefe-tüfe ortalaması oranında artış yapılabildiğini belirten Akkoca, “Resmi kurumların belirlediği bir rakam var. Yüzde yirmi beşle sınırlandırılmadan önce işte resmi orandan daha fazla zaten kira artışı yapamazlar. Talepte bulunabilirler sözlü olarak. Fakat kiracı yapmazsa herhangi bir hukuki geçerliliği yoktur. O sınır zaten belirlidir. Her zaman belirliydi.” İfadelerine yer verdi. HABER: ENİSHAN KESKİN  
Kira artış oranı 11 Haziran 2022 tarihinden bu yana yüzde 25 oranı ile sınırlandırılmıştı. Kira kısıtlamasının kalkmasıyla birlikte piyasaya olumlu etkilerinin olması bekleniyor.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayından itibaren geçerli olan %25 kira zam sınırı normal şartlarda 1 Temmuz günü sonlanacaktı. Düzenlemenin uzatılıp uzatılmayacağı merak edilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek’in kira artışında yüzde 25 sınırına ilişkin, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok" açıklamasında bulundu.Uygulamanın kalkmasının kiralık konutlara nasıl etki edeceği ise merak konusu oldu.

Gayrimenkul danışmanı Hasan Alper Akkoca, uygulamanın kalkmasının piyasaya olumlu etkilerinin olacağını belirterek, “Bence olumlu yansıması olacaktır. Kiracı açısından da olumlu yansıyacaktır. Mülk sahipleri açısından da, kiracılar açısından nasıl olumlu yansıyacak? Önümüzdeki süreçte yüzde yirmi beş sınırlandırması olmayacağı için mülk sahipleri bu sefer daha esnek davranacaklar. Yani kirada yüksek beklentiden biraz daha algıları aşağıya düşecektir diye tahmin ediyorum. Çünkü daha önceden ne yapıyorlardı? Zaten yüzde yirmi beşle sınırlı olduğu için yükseltemeyeceklerinden dolayı kirayı en tepeden vermek istiyorlardı. Yani 8-9 bin TL değerindeki 1+1 evi 10 bin Tl bandından verme düşüncesi oluşuyordu. Bu konuda olumlu bir süreç yaşanacaktır diye düşünüyorum.” Dedi.

Kira artışlarının yasal sınırı olduğunu ve 12 aylık tefe-tüfe ortalaması oranında artış yapılabildiğini belirten Akkoca, “Resmi kurumların belirlediği bir rakam var. Yüzde yirmi beşle sınırlandırılmadan önce işte resmi orandan daha fazla zaten kira artışı yapamazlar. Talepte bulunabilirler sözlü olarak. Fakat kiracı yapmazsa herhangi bir hukuki geçerliliği yoktur. O sınır zaten belirlidir. Her zaman belirliydi.” İfadelerine yer verdi.

HABER: ENİSHAN KESKİN

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.