Rasmus Paludan’dan Türkiye Büyükelçiliği Önünde Kur'an-ı Kerim Yaktı
Rasmus Paludan’dan Türkiye Büyükelçiliği Önünde Kur'an-ı Kerim Yaktı
Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, 2 Şubat 2025 tarihinde Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakarak tepkilere neden oldu. Daha önce de benzer provokasyonlar yaparak uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken Paludan, bu eylemiyle yeniden gündeme geldi.
Paludan, Kopenhag’daki Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiği eylemi, İsveç'te gerçekleşen bir olayla ilişkilendirdi. İsveç’te Kur'an-ı Kerim yakan Salwan Momika'nın öldürülmesine tepki olarak bu eylemi gerçekleştirdiğini iddia etti. Video kaydında, “ Türkiye Büyükelçiliği'nin önündeyim” diyerek eylemini doğrulayan Paludan, Danimarka polisinin Momika'ya destek mitingine izin vermediğini, bu yüzden Kopenhag polisinden habersiz bir şekilde eylem yaptığını belirtti.
Paludan’ın Önceki Provokasyonları
Rasmus Paludan, daha önce de defalarca Kur'an-ı Kerim yakma eylemleriyle gündeme gelmişti. Özellikle 2023 yılında İsveç'in başkenti Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiği benzer eylem, büyük bir tepki toplamıştı. Hem İsveç hem de Danimarka'da benzer provokasyonlara imza atan Paludan, bu tür eylemleriyle sıkça uluslararası alanda tartışmalara neden olmaktadır.
Salwan Momika'nın Öldürülmesi
Paludan’ın eylemini gerekçelendirdiği isim ise Salwan Momika’dır. 29 Ocak 2025’te İsveç’te öldürülen Momika, İslam karşıtı açıklamaları ve provokatif eylemleriyle tanınıyordu. Momika, TikTok üzerinden yaptığı canlı yayında silahlı bir saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmişti.
Rasmus Paludan’ın son provokasyonu, uluslararası diplomatik gerilimi arttırmaya devam ediyor. Hem İsveç hem de Danimarka’daki eylemleri, Türkiye'nin tepkisini çekmeye devam ediyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.