DARDANEL
Ton Reklam Genel

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale'de yaşanabilecek depremle ilgili uyarılarda bulundu

Gündem (Haber Bülteni) - | 25.06.2024 - 17:02, Güncelleme: 25.06.2024 - 17:02
 

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale'de yaşanabilecek depremle ilgili uyarılarda bulundu

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Manisa’da yaşanan depremin ardından Ton Tv’ye özel açıklamalarda bulundu. Perinçek konuşmasında, “Bu deprem Çanakkale’ye ders olsun” ifadelerini kullandı.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından herkesin korkulu rüyası olan depremlere karşı tüm Türkiye’de tedbirler alınmaya çalışılsa da yaşanan en ufak sarsıntıda bile vatandaşlar büyük endişe yaşıyor. ”Alüvyon zemin olduğundan dolayı bu kadar hissettik” Manisa’da gerçekleşen depremi Ton Tv mikrofonlarına değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, bu depremin herhangi bir şekilde Çanakkale’deki faylarla ilgisi yok. Biz hissettik çünkü Çanakkale’nin bazı yerlerinde alüvyon zeminler var. Alüvyon zeminlerde depremin yıkıcı etkisi ve şiddeti artıyor. Bu depremi duymamız çok doğal.  “Alüvyon zeminler riskli” 2020 yılında Sisam adasında açıklarında gerçekleşen 6.9 depremle ilgili örnekler veren Jeoloji Mühendisi Perinçek, 3-4 yıl önce Sisam açıklarında deprem yaşadık. İzmir etkilendi çünkü alüvyon zeminlerde yıkım oldu ama sağlam zeminlerde yıkım olmadı. Hatta halkımız İzmir depremi dedi buna ama aslında Sisam ve Kuşadası depremi. “Bu deprem Çanakkale’ye ders olsun” Bu depremin Çanakkale için ders olması gerektiğini belirten Perinçek, Çanakkale’nin alüvyon zemini üzerindeki binalar daha yıkıcı etki altında kalacak. Ama Esenler’de veya Kepez’in bazı kısımlarındaki zemin daha sağlam olduğu için yıkım fazla olmayacaktır. Özellikle söylemek lazım, alüvyon zemin üzerinde bina yapacaksınız bunun zemini uygun şekilde yapılması gerekiyor.  “Kentin sağlam zeminlere doğru gelişmesi lazım” Kentin sağlam zeminlere doğru gelişmesi gerektiğini belirten Perinçek, Çanakkale’de sağlam zemin olan yerler var. Kentin bu taraflara gelişmesi lazım. Bu durumu özellikle yerel yöneticilere belirtmek gerekiyor.  
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Manisa’da yaşanan depremin ardından Ton Tv’ye özel açıklamalarda bulundu. Perinçek konuşmasında, “Bu deprem Çanakkale’ye ders olsun” ifadelerini kullandı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından herkesin korkulu rüyası olan depremlere karşı tüm Türkiye’de tedbirler alınmaya çalışılsa da yaşanan en ufak sarsıntıda bile vatandaşlar büyük endişe yaşıyor.

”Alüvyon zemin olduğundan dolayı bu kadar hissettik”

Manisa’da gerçekleşen depremi Ton Tv mikrofonlarına değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, bu depremin herhangi bir şekilde Çanakkale’deki faylarla ilgisi yok. Biz hissettik çünkü Çanakkale’nin bazı yerlerinde alüvyon zeminler var. Alüvyon zeminlerde depremin yıkıcı etkisi ve şiddeti artıyor. Bu depremi duymamız çok doğal.

 “Alüvyon zeminler riskli”

2020 yılında Sisam adasında açıklarında gerçekleşen 6.9 depremle ilgili örnekler veren Jeoloji Mühendisi Perinçek, 3-4 yıl önce Sisam açıklarında deprem yaşadık. İzmir etkilendi çünkü alüvyon zeminlerde yıkım oldu ama sağlam zeminlerde yıkım olmadı. Hatta halkımız İzmir depremi dedi buna ama aslında Sisam ve Kuşadası depremi.

“Bu deprem Çanakkale’ye ders olsun”

Bu depremin Çanakkale için ders olması gerektiğini belirten Perinçek, Çanakkale’nin alüvyon zemini üzerindeki binalar daha yıkıcı etki altında kalacak. Ama Esenler’de veya Kepez’in bazı kısımlarındaki zemin daha sağlam olduğu için yıkım fazla olmayacaktır. Özellikle söylemek lazım, alüvyon zemin üzerinde bina yapacaksınız bunun zemini uygun şekilde yapılması gerekiyor.

 “Kentin sağlam zeminlere doğru gelişmesi lazım”

Kentin sağlam zeminlere doğru gelişmesi gerektiğini belirten Perinçek, Çanakkale’de sağlam zemin olan yerler var. Kentin bu taraflara gelişmesi lazım. Bu durumu özellikle yerel yöneticilere belirtmek gerekiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.