Kasım biterken Çinekop tezgahlarda yerini aldı
Kasım biterken Çinekop tezgahlarda yerini aldı
Çanakkale’de geçtiğimiz hafta çıkan Lodos fırtınası sonrası balık tezgahlarında palamut yerini Çinekop ve Levrek’e bırakmaya başladı
Çanakkale Balık hali tezgahlarında palamut tane 200 TL, sardalye 225 TL, çinekop 300 TL, sarıkanat 450 TL, Karadeniz hamsi 180 TL, yeşil istavrit 200, levrek 400, dil balığı 500, çipura 400 liradan alıcı buluyor.
Çinekop; sarıkanat ve lüfer ile aynı familyadan gelen bir balık türüdür. Lüferin daha küçük hali olan çinekop, ılıman deniz ve okyanuslarda yaşar. Genellikle su sıcaklığı 12-26 derece olan sularda yaşar. Karadeniz ve Ege Denizi'nde yaşayan bu balık, üreme işlemini Marmara Denizi'nde yapar. Çinekop balığının en lezzetli olduğu aylar ise Ocak ve Şubat ayıdır. Kasım ayı sonlarından itibaren denizlerde görülmeye başlar.
Omega 3 zengini Çinekop
Çinekop ve sarıkanat balıkları; Omega 3 yağ asitleri ve proteince zengindir. A, B, K vitaminleri içerir. Kalp hastalığı, şeker hastalığı, kanser, yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Bu nedenle kış aylarında bolca tüketilmesi önerilir.
Çinekop’u en lezzetli nasıl pişiririm?
Çinekop, yağlı bir balık olduğu için her türlü pişirme işlemine uygundur.
Genellikle tavada, fırında ve ızgarada pişirilir.Çinekopun besin değerlerini korumak için, en ideal yöntem buğulama yapmaktır.
Çinekop balığını pişirirken ilave bir yağ eklemeye gerek yoktur. Yapışmaz tavada kendi yağıyla pişirilebilir.
Çinekop ızgarada pişirilecekse, marine edilmelidir.
Öncelikle çinekop, bol su ile temizlenmelidir.
Ardından kağıt havlu yardımıyla kurulanır.
Bir kabın içerisinde mısır unu ve tuz karıştırılır.
Kurulanan balıklar bu karışıma bulandıktan sonra, derin yağda kızartılır. Az Tereyağ’ında yapılan kızartma balığa oldukça lezzet verir.
İsteğe göre yapışmaz yüzeyli balık tavasında önlü arkalı bir şekilde de pişirilebilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.