17 viç SOL
17 Vinç
DARDANEL
Ton Reklam Genel

Efsane arkeolog Korfmann'ın rüyası gerçek oldu

Kültür/Sanat (AA) - | 11.06.2024 - 13:52, Güncelleme: 11.06.2024 - 13:52
 

Efsane arkeolog Korfmann'ın rüyası gerçek oldu

Troya Antik Kenti'nin eski kazı başkanı, Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın eşi Katja Korfmann, eşinin hayalini kurduğu Troya Müzesi'ni açılışından sonra ilk kez ziyaret etti.
Hayatının 17 yılını Troya Antik Kenti'ne adayan, kazıları ve araştırmalarıyla Homeros, İlyada ve Troya üzerine çığır açan Prof. Dr. Korfmann, 1995 yılından itibaren Çanakkale'de bir müze kurulması fikrini dile getiriyordu. 2005 yılında kanserden vefat eden Korfmann'ın rüyası olan Troya Müzesi'ni eşi Katja Korfmann, Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde gezdi. Ziyaret sonrasında AA muhabirine konuşan Katja Korfmann, "Ben arkeolog değilim ama burada yıllarca çalışan eşimin bu fikrinin, isteğinin, rüyasının gerçekleşmiş olması çok güzel bir duygu." dedi. Müze binasını çok beğendiğini belirten Korfmann, "Dışarıdan bakıldığında karanlık gibi gözüküyor ama içine girildiğinde aydınlık bir müze karşınıza çıkıyor. Eşim tutkulu bir arkeologdu. Bütün enerjisini ve zamanını Troya'ya harcıyordu. Kafasındaki, buluntuların bir yerde sergileneceği modern bir müzeydi. Kendisi görmedi ama başarılı bir sonuç." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Rüstem Aslan, uzun yıllar Korfmann'ın yanında çalıştığını ve ondan çok şey öğrendiğini belirterek, "Bize söylediği şey, 'Gelecek bıraktığın izdir.' Bütün çalışmaları, projeleri bu motto ile yapıyordu. Müze fikrinin gelişmesini sağladı fakat müzenin gerçekleşmesini görmeden aramızdan ayrıldı. Eşi Katja hanımın burada olması benim için çok anlamlı ve duygusal bir durum." dedi. Aslan, Troya Müzesi'nin eserlerin çıktığı yerde sergileniyor olmasının önemine dikkat çekerek, "Troya Müzesi, muhteşem bir müze. Kaçırılan eserlerin dönme fikrini bir anlamda etik olarak da öne çıkarması açısından bence çok önemli." şeklinde konuştu.  
Troya Antik Kenti'nin eski kazı başkanı, Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın eşi Katja Korfmann, eşinin hayalini kurduğu Troya Müzesi'ni açılışından sonra ilk kez ziyaret etti.

Hayatının 17 yılını Troya Antik Kenti'ne adayan, kazıları ve araştırmalarıyla Homeros, İlyada ve Troya üzerine çığır açan Prof. Dr. Korfmann, 1995 yılından itibaren Çanakkale'de bir müze kurulması fikrini dile getiriyordu. 2005 yılında kanserden vefat eden Korfmann'ın rüyası olan Troya Müzesi'ni eşi Katja Korfmann, Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde gezdi.

Ziyaret sonrasında AA muhabirine konuşan Katja Korfmann, "Ben arkeolog değilim ama burada yıllarca çalışan eşimin bu fikrinin, isteğinin, rüyasının gerçekleşmiş olması çok güzel bir duygu." dedi. Müze binasını çok beğendiğini belirten Korfmann, "Dışarıdan bakıldığında karanlık gibi gözüküyor ama içine girildiğinde aydınlık bir müze karşınıza çıkıyor. Eşim tutkulu bir arkeologdu. Bütün enerjisini ve zamanını Troya'ya harcıyordu. Kafasındaki, buluntuların bir yerde sergileneceği modern bir müzeydi. Kendisi görmedi ama başarılı bir sonuç." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Rüstem Aslan, uzun yıllar Korfmann'ın yanında çalıştığını ve ondan çok şey öğrendiğini belirterek, "Bize söylediği şey, 'Gelecek bıraktığın izdir.' Bütün çalışmaları, projeleri bu motto ile yapıyordu. Müze fikrinin gelişmesini sağladı fakat müzenin gerçekleşmesini görmeden aramızdan ayrıldı. Eşi Katja hanımın burada olması benim için çok anlamlı ve duygusal bir durum." dedi.

Aslan, Troya Müzesi'nin eserlerin çıktığı yerde sergileniyor olmasının önemine dikkat çekerek, "Troya Müzesi, muhteşem bir müze. Kaçırılan eserlerin dönme fikrini bir anlamda etik olarak da öne çıkarması açısından bence çok önemli." şeklinde konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tontv.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.